Het lamineren is een proces van warm samenvoegen van twee of meerdere glasplaten met diverse diktes, met een elastische tussenfolie van het type EVA. Op deze wijzen verkregen eindproduct heet gelamineerd glas of gestratificeerd, met verschillende toepassing vanwege de veiligheidseigenschappen, tegelijkertijd met de capaciteit om een antwoord te geven op de actuele architecturale eisen. De gebruikte folie kan transparant, mat of gekleurd zijn. De voordelen van hetlamineren met folie zijn: de helderheid van het eindproduct en een goede duurzaamheidsratio in de loop der tijd.

De zekerheid en de hardheid van het gelamineerde glas

Het gelamineerde glas wordt voor bordessen, balustrades, treden en de luifels van glas gebruikt, vanwege haar zekerheidseigenschappen: op het moment van breken, de glasstukken blijven gelijmd op de folie aan de binnenkant en het letselrisico van de personen wordt uitgesloten.

Een andere belangrijke aspect van het dagelijkse leven is de bescherming tegen het vandalisme en inbraak in de openbare en woningruimtes. In geval van een impact, de ramen, de vitrages of de glaswanden die uit adequate gelamineerd glas gemaakt zijn, blijven op positie en kunnen een oplossing zijn indien een adequaat gelamineerde glas gekozen wordt. De dikte en de structuur van het anti-inbraak glas is gegeven door de zekerheidsgraad geëist door de geldende normen.

Het gelamineerde glas vormt ook de basis voor maken van het anti-kogelglas of het glas bestaand tegen explosies.

De structuur van het gelamineerde glas

Het aantal en de diktes van de glasplaten, alsook het aantal tussengeplaatste EVA-foliën zijn vastgesteld afhankelijk van de afmetingen, het gebruik en de sterkte in geval van de impact of het gewicht die het gelamineerde glas moet ondersteunen. De zekerheidsgraad stijgt proportioneel met het aantal gebruikte foliën. Sterker nog, de glazen kunnen verhard worden voor het lamineren in geval dat er mechanische bevestigingen gebruikt worden (gaten, decouperingen), en op die manier wordt de sterkte van het gelamineerdeeind glas vergroot.

Naast de strekte en zekerheidseigenschappen, het glas dat met folie gelamineerd is, voldoen aan de actuele architecturale en design eisen. Op die manier, de glazen van diverse diktes of in massa gekleurd kunnen gelamineerd worden; tussen de glasplaten kunnen diverse stoffen, speciale prints gekleurde foliën voor het creëren van meerdere effecten geplaatst worden. Twee gekleurde glasplaten (gekleurd in iedere RAL kleur) kunnengelamineerd worden met de verf aan de binnenkant om kleur en matheid op beide zijdente hebben, en tegelijkertijd de glans van het glas aan de buitenkant wordt behouden. Op die wijze kunnen deuren, glaswanden, douchecabines uitgevoerd worden.

Transparent Design stelt u voor het met mate folie aan de binnenkant gelamineerd glas in plaats van mechanisch gezandstraald glas, die makkelijk te onderhouden is vanwege het uitsluiten van hetspotten risico van de gezandstraalde kant in de loop der tijd.

Lamineren van het glas
Lamineren van het glas
Lamineren van het glas